Centrale termice in condesare si clasele NOx

DESCOPERĂ CE ESTE CONDENSAȚIA ȘI DE CE TREBUIE SĂ O ALEGI

Cazanele tradiționale și centralele în condensare au aceeași funcție: ambele transformă energia în căldură.

Căldura este apoi utilizată pentru CH (încălzire centrală) și/sau producerea de ACM (apă caldă menajeră).

CARE SUNT DIFERENȚELE ÎNTRE CELE DOUĂ TIPURI DE BOILER?

În ceea ce privește chimia, condensarea este schimbarea stării unei substanțe din gaz în lichid. Acest lucru se întâmplă după o scădere a temperaturii și este exact opusul evaporării.

Cazanele în condensare și centralele tradiționale au aceleași caracteristici și funcții. Diferența constă în eficiența lor energetică.

De fapt, cazanele în condensare utilizează o căldură dublă:

Gazele de ardere își degajă căldura înainte de a fi eliberate în atmosferă, permițând și producerea de ACM fără a fi nevoie de utilizarea altor tipuri de combustibil.

CAZANE CONDENSĂ ȘI NOx

NOx este acronimul care reprezintă oxizi de azot. Este important, deoarece ajută la înțelegerea calității gazelor și a impactului pe care acestea îl au asupra sănătății noastre și asupra mediului.

Orice combustibil, cum ar fi lemnul, cărbunele, gazul și benzina, produce gaze de ardere în timpul arderii. Chiar și cazanele în timpul funcționării lor produc gaze poluante cu NOx, care sunt una dintre principalele cauze ale ploilor acide.

Din acest motiv, cazanele sunt clasificate în șase clase de emisie, în funcție de cantitățile de NOx pe care le emit:

 

Această clasificare permite identificarea cazanelor care au un impact mai mic asupra mediului. Mai mult, cele care îndeplinesc cerințele NOx Clasa 6 pot fi considerate „cazane ecologice”.