Eticheta efitientei energetice

Etichete energetice și ecodesign-ul ErP

Din 26 septembrie 2015, diferite directive UE au devenit valabile referitoare la cazane și încălzitoare. Acestea se referă la Produse legate de energie – ErP.

Etichete energetice

Directivele ErP introduc obligația producătorului de a eticheta produsele cu o etichetă energetică. Consumatorii sunt familiarizați cu aceste tipuri de etichete care au fost folosite pe produse albe în ultimii ani. Eticheta indică consumul de energie prin clasificarea într-un grup marcat cu o literă și alți parametri ai produsului. Aceasta este o diagramă simplă și ușor de utilizat, care indică grafic cei mai importanți parametri ai produsului și permite clientului să facă o alegere mai rapidă și mai ușoară. Toate cazanele vor fi montate cu această etichetă distribuită de noi începând cu 26 septembrie 2015.

energy label radiant
1

Numele sau marca înregistrată a furnizorului

2

Numele produsului

3

Funcție pentru incalzirea spatiilor interioare

4

Funcție pentru încălzirea apei, inclusiv profilul de încărcare declarat

5

Clase de eficiență sezonieră a încălzirii energetice

6

Clase de încălzire a apei cu eficiență energetică

7

Nivelul de ieșire acustică (zgomot) în spațiile interioare

8

Putere nominală de încălzire

9

An de atașare a etichetei energetice și numărul directivei

Exemplu de etichetă energetică pentru cazane cu rezervor încorporat

  1. Numele sau marca înregistrată a furnizorului
  2. Numele produsului
  3. Funcție pentru incalzirea spatiilor interioare
  4. Funcție pentru încălzirea apei, inclusiv profilul de încărcare declarat
  5. Clase de eficiență sezonieră a încălzirii energetice
  6. Clase de încălzire a apei cu eficiență energetică
  7. Nivelul de ieșire acustică (zgomot) în spațiile interioare
  8. Putere nominală de încălzire
  9. An de atașare a etichetei energetice și numărul directivei

Ecodesign

Directiva privind proiectarea ecologică, valabilă din 26 septembrie, stabilește limitele minime economice și ecologice necesare la introducerea pe piață a produselor UE aplicabile consumului de energie. În special, precizează eficiența energetică minimă pentru cazane și încălzitoare și clasificările energetice. Se aplică încălzitoarelor de spațiu (cazane) de până la 400 kW și încălzitoarelor de apă până la 400 kW și rezervoarelor de până la 2.000 l. Precizarea unui randament energetic minim de 86 % pentru cazane. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că nu este posibil să înlocuiți această eficiență cu eficiența tradițională, care este calculată din căldura de ardere sau valoarea calorică a gazelor naturale. Producătorul calculează, pe baza parametrilor cazanului, eficiența energetică minimă a cazanului (de exemplu, 92%) și clasifică cazanul în clasa energetică relevantă. Această clasă este apoi menționată pe cazan sau pe încălzitor. Valoarea eficienței energetice minime de 86 % este îndeplinită doar de un cazan în condensare.

Consecințe practice

Produsele care nu îndeplinesc cerințele de eficiență minimă nu vor fi lansate pe piața UE. În realitate, aceasta înseamnă sfârșitul cazanelor atmosferice. Excepție fac cazanele pentru încălzire până la 10 kW și cu încălzire a apei până la 30 kW din categoria B (coș de fum) care sunt terminate în coșuri comune de fum (eficiență energetică minimă 75 %).

După 26 septembrie 2015, va avea loc vânzarea acestor cazane în vânzarea de lichiditate. Aceasta înseamnă că produsele stocate în vânzătorii angro, vânzătorii cu amănuntul și firmele de asamblare vor fi vândute în vânzarea de lichidare.